Fremskridt kan gå tabt

Det første antibiotikum var penicillin. Det var den skotske læge Alexander Fleming, der opdagede det ved et tilfælde i 1928. Antibiotika som fx penicillin og streptomycin gjorde det muligt at behandle sygdomme som lungebetændelse og tuberkulose, der ramte og dræbte mange på den tid. Alexander Fleming fik både en Nobelpris og blev slået til ridder for sin opdagelse.

Har reddet millioner af liv

Opdagelsen af antibiotika blev startskuddet til en medicinsk revolution. Siden har antibiotika reddet millioner af liv. Mange af de største medicinske fremskridt, der er sket i det 20. århundrede, ville ikke have været mulige uden antibiotika:

  • Uden antibiotika ville fødsler, inklusive kejsersnit, være langt farligere, og flere kvinder og spædbørn ville dø.
  • Uden antibiotika ville mange for tidligt fødte børn ikke kunne reddes. Når børn bliver født for tidligt, er deres immunforsvar nemlig stadig umodent, og derfor har de øget risiko for at få infektioner.
  • Uden antibiotika ville en lang række operationer være farlige. Ved de fleste operationer får du forebyggende antibiotika for at nedsætte risikoen for, at du får en bakterieinfektion. 
  • Uden antibiotika ville mange kræftpatienter være dårligere stillet. Behandling med kemoterapi svækker immunforsvaret hos kræftramte, og gør dem mere sårbare overfor infektioner. Derfor er det vigtigt at have antibiotika til rådighed.
Fremskridt kan gå tabt

Vi kan risikere, at disse vigtige medicinske fremskridt går tabt. Flere og flere bakterier bliver resistente overfor antibiotika - dvs. de bliver modstandsdygtige overfor antibiotika.

Det er ikke nyt, at bakterier udvikler sig og bliver resistente overfor antibiotika. Men det er blevet et større problem indenfor de senere år, fordi forbruget af antibiotika til både mennesker og dyr er steget, og der samtidig bliver udviklet færre nye antibiotika, som kan bekæmpe de resistente bakterier.

Bakterier, som er resistente overfor antibiotika, er i dag et alvorligt og voksende problem for folkesundheden verden over.