De 4 råd

Hvis du følger disse 4 råd, gør du en forskel for at stoppe spredningen af resistente bakterier og behovet for antibiotika, så vi stadig har antibiotika til rådighed, når det gælder.

Vask og vaccinér

Vask hænder regelmæssigt, og vaccinér dine børn. 

Hvis du undgår infektioner, undgår du at skulle have antibiotika. På den måde kan du hjælpe med at sikre, at bakterierne ikke bliver modstandsdygtige overfor antibiotika, og stadig virker, når vi virkelig har brug for dem.

Vasker du hænder rigtigt?

Ifølge Sundhedsstyrelsen bør du vaske hænder:

  • efter indkøbsture, afhentning i dagtilbud og ture med offentlig transport
  • før og efter madlavning
  • under madlavning, når der skiftes arbejdsgang, fx efter klargøring af grøntsager eller efter håndtering af kød
  • før og efter spisning
  • efter toiletbesøg
  • efter host og nys i hånden
  • efter at have pudset næse
  • efter at have skiftet ble eller pudset næse på dit barn
  • efter sortering af vasketøj
  • efter håndtering af affald.

Husk også at håndtere fødevarer sikkert: Sørg fx altid for at holde råt kød og spiseklar mad adskilt, varm maden ordentligt op og køl den hurtigt ned, og husk at skylle frugt og grønt. På den måde forebygger du spredning af fødevarebakterier som fx campylobacter og salmonella. 


Følg Sundhedsstyrelsens vaccinationsprogrammer

Vaccination har stoppet spredningen af en lang række alvorlige sygdomme i Danmark. Men mange af sygdommene findes stadig i andre lande. Derfor er det vigtigt at følge vaccinationsprogrammerne, som Sundhedsstyrelsen sammensætter.

Lyt til lægen

Antibiotika er ikke altid løsningen. Snak med din læge om mulighederne.

Det er lægen, der ved mest om antibiotika og hvilke infektioner, der skal behandles med antibiotika. Derfor skal du kun tage antibiotika, når din læge vurderer, at du har brug for det.

I Danmark skal du have en recept fra lægen for at kunne få antibiotika, og vi er generelt gode til at undgå overflødig antibiotikabehandling i Danmark.  Men vi kan blive endnu bedre - og på den måde være med til at sikre, at du også i fremtiden kan få en effektiv antibiotikabehandling, hvis du bliver syg med en alvorlig bakterieinfektion.

Spis op

Tag altid din antibiotikakur efter lægens anvisning. Hvis du bliver bedt om at tage kuren i 7 dage, så stop ikke efter 5 dage.

Selvom du føler, at du har fået det bedre, betyder det ikke altid, at infektionen er helt nedkæmpet. Din læge har mange års erfaring og har adgang til den nyeste viden om antibiotikabehandling. Derfor skal du altid følge lægens råd.

Gem ikke og del ikke 

Al antibiotika er ikke ens. Andre kan ikke nødvendigvis bruge det, du har fået udskrevet.

Gem ikke en eventuel rest antibiotika til senere brug. Selvom du føler dig syg, er det ikke sikkert, at du skal have antibiotika. Det kan være, du har en virus som fx forkølelse eller influenza, som antibiotika ikke virker mod. Og selv hvis du har en bakterieinfektion, er det ikke sikkert, at den skal behandles med samme slags antibiotika, som du fik sidst. Det kan din læge vurdere.

Giv aldrig din antibiotika videre til andre. Al antibiotika er ikke ens. Forskellige slags antibiotika virker mod forskellige slags bakterier, og andre kan derfor ikke nødvendigvis bruge den antibiotika, du har fået udskrevet.

Aflever rester på apoteket

Hvis du har antibiotika til overs, når du er færdig med at tage den antibiotikakur, du har aftalt med din læge, skal du aflevere det på apoteket.